Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Zoetzure kip met broccoli en bloemkoolrijst

Zoetzure kip met broccoli en bloemkoolrijst

Voor Paleo stond zoetzure kip met rijst zeker ergens in de top 10 van mijn favoriete gerechten. En dan heb ik het dus niet over zelfgemaakte zoetzure saus, maar de stroperige versie uit een potje met als je geluk hebt, stukjes geel, groen en rood die zouden moeten doorgaan voor groenten. Dit soort potjes zitten boordevol suiker en conserveringsmiddelen en dienen het gemak van de mens, maar… iiiieeeew! Je moet er toch niet meer aan denken om dat te eten?

Daarom ging ik op zoek naar een Paleo-vriendelijke versie van mijn favoriete zoetzure saus en deze heb ik nu gevonden! Met ingrediënten als kippenbouillon, honing, gember en ananas maak je een saus die heerlijk zacht van smaak is. Rijst vervang je natuurlijk door de bloemkoolversie ervan en door je bord verder te vullen met een berg broccoli heb je een met groenten gevulde maaltijd waar je U tegen zegt.

Dit heb je nodig voor 2-3 personen:

  • ½ bloemkool verwerkt tot bloemkoolrijst
  • 1 flinke stronk broccoli
  • 500 gram kipfilet
  • 5 plakken verse ananas
  • 1 handje gezouten cashewnoten
  • peper en zout naar smaak

Dit heb je nodig voor de zoetzure saus:

  • ½ kopje water
  • ½ blokje kippenbouillon
  • ½ kopje verse ananassap
  • ¼ kopje honing
  • 1 eetlepel kokos aminos (of sojasaus, maar dat is niet Paleo)*
  • ½ eetlepel verse gember, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel tapioca

* kokos aminos wordt gemaakt van aminozuren in de kokosnoot en kan als vervanger van sojasaus gebruikt worden. Het is nog niet heel gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland. Daarnaast is het ook best aan de dure kant. Om eerlijk te zijn, heb ik het zelf nog nooit geproefd of in huis gehaald. Sojasaus hoort natuurlijk echt niet in de Paleokeuken thuis, maar zelf gebruik ik het nog maar voor een enkel recept en ik kan daar best mee leven.

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten

Zo maak je het:

Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi het met peper en zout naar smaak. Verwarm boter of kokosolie in een pan en bak de kip op middelhoog vuur rondom tot het een goudbruin kleurtje heeft gekregen. Haal dan de kip uit de pan maar laat bakvet achter.

Zet het vuur laag en voeg alle zoetzure saus ingrediënten, behalve de tapioca, toe aan het achtergebleven bakvet, roer door en zet het vuur op een middelhoge stand.

Doe de tapioca in een klein schaaltje, voeg hier ongeveer een eetlepel water aan toe en klop het dan zo fijn mogelijk met een vork door, tot er geen klontjes meer in voorkomen. Voeg nu de tapioca toe aan de saus, breng het al roerend aan de kook en zet het vuur dan weer laag. Laat de saus een paar minuten zachtjes inkoken tot het wat dikker van structuur is geworden.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd ook de stronk in plakjes of blokjes. Stoom de broccoli in een pan met stoombloem (affiliate link) gaar.

Snijd ondertussen de ananas in stukjes en voeg dit samen met de kip toe aan de saus. Zet het vuur weer iets hoger en roer alles goed door elkaar.

Bak de bloemkoolrijst een paar minuten in een grote koekenpan, verwijder de broccoli uit de pan en schep alles op een bord. Bestrooi met de gezouten cashewnoten en smullen maar!



Receptenruil - Winterse salade met pompoen en paprika

Receptenruil - Winterse salade met pompoen en paprika

Paleo kokosmakronen

Paleo kokosmakronen