Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Zelf uien inmaken

Zelf uien inmaken

Ik ben mij een beetje aan het verdiepen in de wondere wereld van het inmaken, wecken en fermenteren en ben klein begonnen, namelijk met het inmaken van rode uien in zuur. Je hoeft er bijna niets voor te doen, het staat leuk op tafel en het is lekker bij van alles en nog wat.

Het is ook heel lang houdbaar, maar alleen als je de inhoud van de pot niet besmet door er bijvoorbeeld met je vingers in te graaien of er een gebruikte vork in te steken.

Dit heb je nodig:

  • 3 rode uien
  • 1 flesje biologische appelcider azijn (250 ml)
  • het sap van 1 limoen
  • 1 theelepel zout
  • optioneel: 2 theelepels ahornsiroop (dat maakt de uien iets milder van smaak)

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 5 minuten
  • Wachttijd: minimaal 24 uur

Zo maak je het:

Gebruik een afsluitbare (weck)pot om de uien in in te maken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een oude jampot hergebruiken, maar ook een afsluitbare pot met rubberen ring werkt hiervoor prima.

Belangrijk is dat de pot (en deksel) zeer goed schoon is voordat je gaat beginnen. Je kunt dit doen door de pot bijvoorbeeld te koken in water of door hem in de oven te zetten. Tips over hoe je dit het beste doet vind je op JAMMIE.

Zelf heb ik de pot in de vaatwasser gezet en deze mee gewassen op het heetste programma, maar dat geeft geen verzekering dat de pot echt helemaal steriel is na het wasprogramma.

Zorg ervoor dat je de pot vanbinnen niet meer aanraakt na het schoonmaken. Draag desnoods latex handschoenen om besmetting tegen te gaan.

Snijd de uien in dunne ringen. Schenk azijn en limoensap in de pot, voeg het zout en de uien toe. Gebruik een schone spatel om alles door te roeren en sluit de pot luchtdicht af. Laat het minimaal 24 uur op het aanrecht staan en verplaats de pot daarna naar de koelkast.

De uien zijn nu maanden houdbaar, mits je de inhoud van de pot niet besmet.

Wat kan je nu met de uien doen? Ze zijn lekker zuur van smaak en gaan heel goed samen met zelfgemaakte paté. Ze zijn heerlijk door de salade, bij je hardgekookte eitje, tussen een plak komkommer en tomaat, etc. Ook lekker zijn ze op sesamcrackers met zalm en kwarteleitjes. NOMNOMNOM!

Raakt de pot leeg? Snijd dan nieuwe uien en stop deze in dezelfde pot. Azijn blijft namelijk lang goed dus je kunt nog maanden vooruit en steeds nieuwe uien toevoegen.Sesamcrackers met zalm, ingemaakte ui en kwartelei

Sesamcrackers met zalm, ingemaakte ui en kwartelei

Bedankt en een heel fijn 2016!

Bedankt en een heel fijn 2016!