Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Receptenruil - Sesamijs van Leonie

Receptenruil - Sesamijs van Leonie

Sesamijs

Het is half januari wanneer ik dit recept de wereld in slinger. Misschien niet het meest voor de hand liggende tijdstip om een recept voor een ijskoud dessert te publiceren maar ja, ik doe het dus toch.

Een recept uitkiezen

Deze maand doe ik weer mee met de receptenruil en mocht een recept uitkiezen van het leuke en informatieve blog van Leonie met de titel Brndstf.nl – brandstof voor body & mind. Na het systematisch doorspitten van de recepten pagina’s kwam ik opeens het recept tegen voor zwarte sesamijs. Daar had ik zelf nog nooit van gehoord, al blijkt het in de Aziatische keuken een veelvoorkomend dessert te zijn (ik ben niet heel bekend met deze keuken).

Wit of zwart sesamzaad

Sesamzaad heb ik eigenlijk altijd wel voldoende in huis voor het maken van mijn eigen sesamcrackers, dus mijn keuze was snel gemaakt. Alleen had ik geen zwart sesamzaad in huis, maar alleen de witte variant. Een experimentje waard vond ik en daar heb ik geen spijt van. Dit is heerlijk!

Welke apparaten heb je nodig?

Leonie heeft zelf gebruik gemaakt van een ijsmachine voor de bereiding van haar versie, maar ik heb het zonder gedaan omdat ik zo’n apparaat niet in huis heb. Geen enkel probleem… ook zonder ijsmachine gaat het prima. Je hebt wel een keukenmachine nodig. Ik denk niet dat dit in een blender te maken is, maar ik heb het niet geprobeerd.

Dan nog even dit...

Voor de basis van dit ijs ga je een sesampasta maken door sesamzaad en honing samen fijn te malen tot een dikke pasta. Om dit te kunnen doen, heb je wat volume nodig, anders blaast je keukenmachine de ingrediënten alleen maar tegen de randen aan en gebeurd er daarna niets meer. Daarom heb ik de hoeveelheid verdriedubbeld. Voor het sesamijs gebruik je uiteindelijk maar 1/3 van de sesampasta. De overgebleven sesampasta kan je invriezen en op een later tijdstip gebruiken voor een hele nieuwe batch van dit overheerlijke toetje.

Ingrediënten

Voor de sesampasta

  • 100 gram sesamzaad
  • 4 eetlepels honing

Voor het sesamijs

  • 1/3 van de sesampasta
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 1 blik kokosmelk a 400 ml
  • 4 eidooiers*
  • 1 eetlepel ahornsiroop**

*gooi het eiwit niet weg maar trakteer je honden op iets extra’s zoals ik heb gedaan of maak er deze overheerlijke meringue met kaneel en chocolade van.

**het originele recept heeft 50 ml ahornsiroop. Dit maakte het wat mij betreft iets te zoet dus ik zou zelf 1 eetlepel (15 ml) gebruiken.

Zoveel tijd heb je nodig

  • Keukentijd: 15 minuten
  • Wachttijd: 4 tot 6 uur

Zo maak je het

Doe het sesamzaad samen met de honing in je keukenmachine. Gebruik de pulseerstand om de twee ingrediënten geleidelijk aan met elkaar te mengen tot er een dikke, stroperige maar geheel egale sesampasta ontstaat. Dit kan even duren afhankelijk van de kwaliteit van je keukenmachine. In die van mij duurde het ongeveer 10 minuten en ik heb zo'n heel kleintje van Magimix.

Verwarm de kokosmelk in een steelpannetje tot net tegen het kookpunt en voeg dan de eidooiers toe. Zet het vuur op de laagste stand en gebruik een klutser om de kokosmelk en eieren goed te mengen. Na ongeveer 3 minuten flink klutsen ontstaat er een vla-achtig mengsel. Voeg op dat moment de vanille-extract, ahornsiroop en 1/3 van je sesampasta toe en blijf roeren tot de sesampasta helemaal opgelost is.

Giet het sesammengsel in een bak en zet de bak in de vriezer. Na ongeveer 4 tot 6 uur is het voldoende bevroren.

Haal het sesamijs ongeveer 10-15 minuten voor serveren uit de vriezer anders is het te hard om er bolletjes uit te kunnen scheppen. Garneer het ijs met wat extra sesamzaadjes en een blaadje munt voor de kleur.

Lekker he?!

Fotografieperikelen 

Ik moest de dag dat ik dit recept maakte nog heel erg opschieten ook. Buiten was het al donker geworden dus ik moest mijn fotografielampen gebruiken om het ijs te kunnen fotograferen en die geven flink wat warmte af. Vandaar dat je de twee bolletjes sesamijs in een laagje sesamsoep zit drijven op de foto hierboven :D.

Sesamijs, de photoshoot

Er doen deze maand nog meer bloggers mee aan de receptenruil. Neem ook eens een kijkje in de keuken van:Paleo verjaardagstaart met limoen en frambozen

Paleo verjaardagstaart met limoen en frambozen

Suikervrije aardbeienjam

Suikervrije aardbeienjam