Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Tahin (a.k.a. sesampasta)

Tahin (a.k.a. sesampasta)

Voor een heerlijke rode bieten hummus (het recept verschijnt volgende week!) had ik Tahin nodig (ook wel bekend als sesampasta). Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord dus ben gaan google-en en kwam een recept tegen om het zelf te maken. Dat vond ik natuurlijk leuk, helemaal toen ik zag hoe gemakkelijk het te maken is.

Gebruik Tahin door dressings, dipsausen of hummus. Volgens het originele recept kan je het ook prima gebruiken voor het op smaak brengen van je vlees. Dat ga ik proberen!

Dit heb je nodig:

  • 1 kopje sesamzaad (ongeveer 180 gr)
  • 2-4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • ½ eetlepel citroensap
  • snufje zeezout

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Oventijd: 5 minuten
  • Keukentijd: 15 minuten

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi het sesamzaad hierop uit. Plaats de plaat in het midden van de oven en rooster het sesamzaad. Blijf er bij want het zaad kan gemakkelijk verbanden. De kunst is om het regelmatig even om te schudden.

Als je ziet dat het sesamzaad begint te verkleuren en de geur komt ook helemaal vrij is het klaar. Laat het sesamzaad iets afkoelen en verplaats het daarna naar de keukenmachine of blender.

Voeg 1 eetlepel olijfolie toe samen met het citroensap en zout en zet de machine aan. Gebruik een schraper om het sesamzaad steeds weer naar beneden te schuiven want het zal door de olijfolie aan de randen gaan plakken.

Voeg na ongeveer 3 minuten een tweede eetlepel olijfolie toe en blijf mixen. Uiteindelijk zal de olie uit het sesamzaad tevoorschijn komen en veranderd het geheel in een soort pasta-achtige substantie (vergelijkbaar met een iets wat vloeibare pindakaas) en is het helemaal glad geworden.

Het kan zijn dat je meer dan 2 eetlepels olijfolie nodig hebt om dit punt te bereiken. Voeg olijfolie toe totdat je de gladde massa krijgt. Zelf had ik 3 eetlepels olijfolie nodig en duurde het ongeveer 15 minuten om de juiste substantie te krijgen. Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt en de kwaliteit van de olijfolie kan dit misschien iets verschillen. 

Neem volgende week een kijkje want dan staat ook het recept voor de rode bieten hummus online waar deze Tahin in verwerkt is. Hierbij alvast een kleine teaser: 

Tot volgende week ;)Receptenruil - Rode bieten hummus van Alessandra

Receptenruil - Rode bieten hummus van Alessandra

Gehaktbal kiekeboe!

Gehaktbal kiekeboe!