Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Sambal maak je voortaan zelf

Sambal maak je voortaan zelf

Wij hebben een plank over de gehele lengte (wel twee hele meters!) van onze keuken lopen met daarop potten met kokosrasp, ahornsiroop, thee, bouillonblokjes, olijfolie, kruiden, etc. De plank fungeert een beetje als onze voorraadkast en is meestal een puinhoop. Mijn vriend heeft de hele mikmak vorige week eens goed uitgezocht en kwam tot de conclusie dat we nog steeds best veel producten op de plank hebben staan die vol met suiker en andere onuitspreekbare rommel zitten. Zo ook zijn zo geliefde sambal manis welke onder andere gemaakt wordt met suiker, palmolie, tarwe en diverse voedingszuren. 

Dus kocht hij een zak vol verse rode chilipepers en maakte hij zijn eigen sambal. Leuk toch?

Dit heb je nodig:

  • 30 verse rode chilipepers
  • 1 kleine rode ui
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels zout

Met deze ingrediënten maakte hij de twee potjes die op de foto te zien zijn vullen. Ik weet niet hoeveel ml sambal dit precies is, maar een foto zegt meer dan 1000 woorden heb ik mij weleens laten vertellen... dus... 

Liever niet ineens zoveel sambal maken? Halveer dit recept dan. 

Zo maak je het:

Tip! Gebruik (latex)handschoenen tijdens het maken van dit recept, of als je geen handschoenen hebt, probeer dan zoveel mogelijk contact met de huid te vermijden. Serieus... je handen gaan ontzettend prikken als ze in aanraking komen met het sap van de pepers, laat staan wanneer je het in je ogen weet te smeren!

Verwijder het kapje van de pepers. Verwijder eventueel ook de zaadjes in de pepers. Deze maken de sambal namelijk nog scherper van smaak. Snijd de pepers in grove stukken en doe ze in de keukenmachine, samen met de andere ingrediënten. Mix tot het een voor jou prettige consistentie heeft gekregen. Voeg eventueel wat meer olijfolie toe voor een gladder resultaat.

Zorg dat de pot (of potjes) goed schoon zijn door deze bijvoorbeeld eerst in de vaatwasser te ontsmetten. Was ook goed je handen voordat je de pot oppakt en steek je vingers niet in de pot om bacteriën te voorkomen. Schep de sambal in de pot en voila, verse sambal. Als het goed is kan je de sambal heel lang bewaren, maar mocht dat niet zo blijken te zijn, dan zal ik dat hier nog laten weten. We hebben het zelf immers pas een week op de plank staan :)

Succes!Simpele Paleo spaghettisaus met kipgehakt en courgettepasta (of courghetti)

Simpele Paleo spaghettisaus met kipgehakt en courgettepasta (of courghetti)

Receptenruil – Simone’s Menemen

Receptenruil – Simone’s Menemen