Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Receptenruil - Jessica's verse tomatensoep

Receptenruil - Jessica's verse tomatensoep

Jaaa, deze maand is er eindelijk weer eens een receptenruil tot stand gekomen. Ik vind het altijd zo leuk om daaraan mee te doen. Deze maand mocht ik iets uitkiezen van Jessica Young.

Zij schrijft over gezonde voeding op Young Voedingsadvies en geeft daarnaast biologische kookworkshops voor drukbezette vrouwen en moeders zodat deze minder tijd in de keuken hoeven door te brengen maar toch hele gezonde maaltijden op tafel kunnen zetten.

Een vriendin van mij vertelde me pasgeleden nog dat zij zo’n kookworkshop heeft gevolgd en dat ze onder de indruk was van het enthousiasme van Jessica en het feit dat het nog zo’n jonge meid is. Zij vond de kookworkshop absoluut geslaagd.

Na wat rondneuzen op de receptenpagina’s van Jessica koos ik uiteindelijk voor de verse homemade tomatensoep. In deze warme temperaturen denk je misschien niet meteen aan een soepje, maar ik vind het juist heel fijn om een lichte maaltijd te eten tijdens de warme zomermaanden en dan krijg je toch nog een flinke dosis voedingsstoffen binnen.

Jessica gebruikt geen bouillonblokjes bij dit recept. Zelf heb ik die uiteindelijk wel toegevoegd omdat de soep wat mij betreft iets meer smaak kon gebruiken, maar ik raad je wel aan de soep eerst te proeven en pas op het einde de bouillonblokjes toe te voegen als je dat lekker(der) lijkt.

Dit heb je nodig voor ongeveer 2,5 liter soep:

  • 7 a 8 verse, rijpe tomaten (ik gebruikte Romatomaten)
  • 3 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 handvol basilicum
  • boter om in te bakken
  • peper en zout
  • optioneel: 3 bouillonblokjes (kip of groenten)

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 10 a 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten

Zo maak je het:

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Snijd aan de onderkant van elke tomaat een kruis. Niet te diep, het gaat er enkel om dat het kokende water onder het velletje kan komen. Leg de tomaten voorzichtig in het water en draai het vuur uit. Laat de tomaten ongeveer 2 minuten liggen of tot je ziet dat de velletjes al lekker los gekomen zijn.

Dompel de tomaten daarna in koud water om het kookproces te stoppen, liefst ijswater maar zonder ijs gaat ook prima. Ververs het water een paar keer om het koud te houden.

Prachtig!

Prachtig!

Zet een soeppan op laag vuur en smelt hierin wat boter. Snijd de prei, uien en knoflook in stukken en fruit dit enkele minuten op laag vuur.

Ontdoe de tomaten van hun velletjes, hak ze in grove stukken en voeg toe aan de pan. Zet het vuur iets hoger en bak enkele minuten mee tot het vocht uit de tomaten begint vrij te komen.

Voeg op dit moment 1,5 liter (kokend) water toe aan de pan samen met ruim peper en zout en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.

Voeg vlak voor serveren een flinke hand verse basilicum toe en gebruik een staafmixer om de soep te pureren. Je kunt eventueel nog een paar blokjes bouillon toevoegen, en… voor een extra romig resultaat is een flinke scheut kokosmelk erdoor een heel goed idee.

Heerlijk soepje vind je niet?

Wil jij je soep voortaan ook in zo’n prachtige soepschaal van Lavandoux serveren? Ik heb er nog een aantal beschikbaar in mijn winkeltje in diverse kleuren.

Er doen nog meer bloggers mee aan de receptenruil deze maand. Neem ook eens een kijkje in de keuken van:


20 Paleo recepten voor de slowcooker

20 Paleo recepten voor de slowcooker

Zoete aardappel uit de slowcooker met bieslook, spek en ei

Zoete aardappel uit de slowcooker met bieslook, spek en ei