Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Paleo Pizza met een bodem van tapioca

Paleo Pizza met een bodem van tapioca

Dit is tot nu toe de beste en meest krokante pizzabodem die ik ben tegengekomen in Paleoland en dat is top want ik ben namelijk verzot op pizza! Dit recept is alleen voor de bodem, dus een soort basisrecept. Wat je op je pizza doet laat ik helemaal aan jou over ;). Zelf smeerde ik er een hele lading zelfgemaakte ketchup op en daarna ging er gehakt, tomaat, champignons, ui en basilicum over. Hmmmmmmmmm!

De bodem is gemaakt met olijfolie. Kies voor een goede kwaliteit want met het huis-tuin-en-keuken-merk van de standaard supermarkt komt de muffe smaak van olijfolie best naar boven. Olijfolie is van oorsprong helemaal niet muf. Voor een paar euro extra koop je een kwalitatief goede olijfolie en als je geluk hebt ook van de eerste persing. Het zal de smaak van deze pizza alleen maar ten goede komen.

En nog een mededeling… Tapioca is best een lastig product om mee te werken naar mijn mening. Dit recept is geen uitzondering. Ook ik heb een beetje moeten oefenen met dit recept. We hebben pizza’s gegeten met keiharde bodems, hele slappe bodems en bodems die bij de minste aanraking al uit elkaar vielen… onderstaand recept is nu precies goed! Maar het kan zijn dat hij bij jou toch iets anders uitvalt omdat je een andere oven hebt of omdat je een andere olijfolie gebruikte, etc. Ik kan alleen aanraden om de pizza goed in de gaten te houden tijdens het proces en een beetje op gevoel te werken. Success :)

Dit heb je nodig voor 1 (flinke) pizza-bodem:

  • ½ kopje olijfolie (120 ml)
  • ½ kopje water (120 ml)
  • 1½ kopje tapioca (± 200 gr)
  • ½ theelepel zout
  • 2 tenen verse knoflook
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 15 minuten
  • Oventijd: 15 minuten + 10 minuten

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet een kleine sauspan op het vuur en meng hierin de olijfolie, water, zout en geperste knoflook op middelhoog vuur. Breng aan de kook en haal de pan dan van het vuur.

Voeg de tapioca toe en gebruik een houten lepel om het zo goed mogelijk door de olijfolie te mengen. Het mengsel zal veranderen in een soort stugge, rommelige en plakkerige massa, dat hoort zo:

Laat het deeg een minuut of 5 staan zodat het wat kan afkoelen en meng pas daarna het ei en de Italiaanse kruiden erdoor heen. Als je het niet eerst iets laat afkoelen zal het ei meteen stollen. Het ei zal het deeg een stuk soepeler maken.

Leg een stuk bakpapier op het aanrecht, maak je handen nat en kneed het deeg in een ronde bal. Leg dit op het bakpapier en druk het plat met je handen. Leg een tweede vel bakpapier over het deeg en gebruik een deegroller om het deeg in de gewenste vorm te krijgen. Hoe dunner je de pizza maakt, hoe knapperiger en hij uiteindelijk zal worden. Zelf drukte ik hem plat tot ongeveer 1 cm dik.

Verwijder het bovenste vel bakpapier en leg je pizza in de oven. Bak de pizza ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Ondertussen kan je alle toppings vast klaar zetten. Als je ziet dat de randjes iets naar boven gaan krullen is hij klaar.

Bekleed hem met je favoriete toppings en leg hem weer terug in de oven, ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van de gebruikte toppings.

Eetse!Review - OERsterk eten

Review - OERsterk eten

Receptenruil - Chai cashewmelk van Dayenne

Receptenruil - Chai cashewmelk van Dayenne