Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Must-have: gietijzeren pan

Must-have: gietijzeren pan

Enkele maanden geleden hebben wij een gietijzeren pan gekocht. Bij thuiskomst heb ik meteen de instructies die erbij zaten in de prullenbak gegooid, want zo ben ik, en ben blij een omelet gaan bakken. Wat een onding! De omelet zat volledig vastgekoekt aan de bodem. Het gedeelte wat ik er wel uit kreeg smaakte aangebrand en ik heb flink moeten schrobben om de loodzware pan (die niet eens in de vaatwasser kan) weer enigszins schoon te krijgen. Mijn euforie zwakte al wat af. Een paar dagen later trok ik hem weer uit de kast om gehakt te rullen. Hij verdiende toch zeker een tweede kans?

Opnieuw absoluut geen succes. Het gehakt verbrandde gedeeltelijk en de rest werd super taai. De pan is in de kast verdwenen en ik heb er weken niet meer naar omgekeken. Gelukkig heb ik hem niet weggedaan want na het lezen van dit blogartikel ben ik verknocht aan mijn gietijzeren pan.

Dit artikel is voor iedereen die de instructies heeft genegeerd, weggegooid of nooit heeft gehad, en voor diegene die geen gietijzeren pan hebben en die er dus nu meteen een moeten kopen! Bij Bol hebben ze een set van 3 gietijzeren pannen voor echt geen geld! Je kan deze eventueel via deze link bestellen (affiliate link), daarmee steun je meteen het onderhoud van dit blog en dat is lief :). 

Waarom is een gietijzeren pan een must-have?

1. Gietijzeren pannen zijn gezond! In de zeer geliefde anti-aanbak pannen (Teflon-pannen) zit de grondstof PFOA verwerkt. Deze grondstof is giftig bij oververhitting en kan in het eten terecht komen als de anti-aanbak laag beschadigd is door bijvoorbeeld met metaal in de pan te roeren. Vanaf 2015 zal het gebruik van PFOA verboden worden i.v.m. de gezondheidsrisico’s. Het blijkt zelfs zo te zijn dat vogeltjes dood neervallen na het inademen van de giftige dampen:

Weg met die rotzooi! Er zijn diverse alternatieven voor anti-aanbak pannen zoals keramisch, RVS, emaillen en… tadaa… gietijzer! 

2. Gietijzeren pannen gaan een leven lang mee! Ze zijn natuurlijk iets duurder dan ‘gewone’ pannen maar als je ze goed onderhoud heb je werkelijk een pan voor het leven. En voor een pan die je nooit hoeft te vervangen zijn die paar tientjes natuurlijk super waar voor je geld! Wij hebben een gietijzeren pan van 28 cm in diameter van het merk Lodge en heb mijn oog al laten vallen op de grillpan versie ervan. Ik ben binnenkort jarig, hint, hint @mijnfamilie :-).

3. Gietijzeren pannen zijn wel goed schoon te houden, ook al heb je misschien het tegenovergestelde gehoord of ervaren. Gietijzer is nou eenmaal geen Teflon en je baksels zullen niet vanuit je pan als vanzelf je bord op glijden. Met andere woorden… gietijzer bakt wel eens aan, deal with it. Hoe meer je hem gebruikt, hoe minder hij zal aanbakken. Het schoonmaken van je pan hoort erbij. Schrob schoon met sop en borstel of schuurspons, het is een super stoere pan en kan het aan. Zet hem erna weer in de olie en klaar ben je.

4. Gietijzeren pannen worden heet, heel heet. Gietijzer heeft tijd nodig om goed warm te worden en de warmte te verspreiden. Het beste zet je de pan ongeveer 10 minuten voordat je gaat koken al op een heel laag vuurtje (zonder boter of olie) zodat hij vast kan opwarmen. Doordat gietijzer zo heet kan worden is het niet nodig het vuur heel hoog te zetten. Ook op middelhoog en laag vuur (mits goed voorverwarmd) kan je prima bakken, braden en stoven. Gietijzer is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het dichtschroeien van vlees. Ook blijft het nog lang warm waardoor je het vuur op het einde van het koken zelfs al uit kunt zetten zonder dat je gerecht afkoelt. Daarbij komt nog dat je de pan (als deze geen kunststof handvatten heeft) ook in de oven kunt zetten!

5. Voor een pan is het best een lekker ding... Daar valt verder niet veel aan toe te voegen. Misschien deel je mijn mening helemaaaaaal niet. Ik vind ze in ieder geval prachtig!

Hoe onderhoud je je gietijzeren pan?

Volg deze simpele stappen en je hebt een pan voor het leven!

  • Verwarm minstens 5 minuten voor op een laag vuurtje
  • Laat na gebruik volledig afkoelen.
  • Schrob schoon met water of zeep, met borstel of schuurspons.
  • Laat opnieuw op laag vuur opwarmen.
  • Doe er wat (kokos)olie in en verspreid dit over de bodem en randen met keukenpapier.
  • Laat opnieuw afkoelen.

En… hoe meer je hem gebruikt, hoe beter hij het gaat doen.Balletjes in tomatensaus - een klassieker

Balletjes in tomatensaus - een klassieker

Het perfecte eitje!