Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Balletjes in tomatensaus - een klassieker

Balletjes in tomatensaus - een klassieker


Een klassiek recept, balletjes in tomatensaus. Het internet staat vol met dit soort recepten en nu draag ook ik mijn steentje bij. Het leuke van dit gerecht vind ik dat je het kunt maken met allerlei verschillende soorten groenten. Beschouw het maar als een pizza of soep… je trekt de koelkast open, pakt wat er voor handen is en gooit het in de pan. Zo lang je wat gehakt en tomaten in huis hebt kan je dit gerecht maken. Ik ben dol op dit soort recepten omdat je er niet speciaal een boodschappenlijstje voor nodig hebt en binnen no-time heb je een pan vol.

Hieronder beschrijf ik wat er in is gegaan, maar je kunt alle groenten vervangen door
wat je dan ook in je koelkast hebt. Dit gerecht is bijvoorbeeld ook heel lekker met sperziebonen, bloemkool, wortel, noem maar op. Kies wel voor stevige groenten anders veranderd deze maaltijd in soep.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 kilo gehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 ml)
  • 1 eetlepel roomboter (of ghee)
  • 1 handje champignons
  • 1 bosje bosuien
  • 1 paprika (om het even welke kleur)
  • 2 uien
  • 1 ei
  • 1 handje cherrytomaatjes
  • 2 eetlepels honing
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 6 takjes verse tijm
  • peper en zout naar smaak

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten

Zo maak je het:

Snijd 1 ui en 3 of 4 champignons heel fijn en mix dit met het gehakt, ei, de helft van de verse kruiden en peper en zout naar smaak. Draai balletjes zo groot als een walnoot.

Verwarm de boter of ghee in een grote pan en bak de balletjes rondom bruin in ongeveer 5 minuten op hoog vuur. De balletjes hoeven nog niet gaar te zijn.

Snijd ondertussen de rest van de champignons, de ui, paprika en cherrytomaatjes in plakken en stukken. Lekker grof, zodat er iets van overblijft straks.

Schep de balletjes uit de pan. In het achtergebleven vet, bak je op hoog vuur de groenten kort aan, ongeveer 3 minuten. Voeg in de laatste minuut de rest van de fijngesneden verse kruiden toe.

Open het blikje tomatenblokjes en laat iets van het vocht weglopen in een apart schaaltje. Dit kun je later eventueel weer toevoegen als de tomatensaus te dik is. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan, samen met de honing, kaneel, peper en zout. Draai het vuur lager en breng de saus zachtjes aan de kook.

Voeg de balletjes weer toe aan de pan zodra de saus kookt en zet de pan op het kleinste pitje op de laagste stand. Laat de balletjes ongeveer 15-20 minuten zacht doorpruttelen zonder deksel op de pan. Controleer of de balletjes goed gaar zijn.

Serveer met bloemkoolrijst.

Enjoy!



Pompoen, groente van de maand

Pompoen, groente van de maand

Must-have: gietijzeren pan

Must-have: gietijzeren pan