Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Kersencake

Kersencake

Enkele weken geleden heb ik het kersfeest bij de Pronckheer in Cothen bijgewoond. Daar kregen we een rondleiding door de kersenboomgaard, bezochten we het kersenmuseum, hebben een heleboel kersen geplukt (ondanks de bordjes ‘niet plukken’ die overal in de bomen hingen) en hebben ook nog gekookt met kersen. Het was een super leerzame en smaakvolle dag en als kers op de cake kregen we ook nog een hele zak vol kersen mee naar huis. Deze kersencake is het resultaat en zelf ben ik er heel blij mee. YAM! 

De cake maak je in een gietijzeren pan. Heb je deze niet in huis? Overweeg er één aan te schaffen. Wat mij betreft een echte musthave in de keuken. Heb je er nog steeds geen? Onderaan het recept vertel ik ook hoe je de cake kunt maken zonder gietijzeren pan :).

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 kopjes kersen, ontpit
  • 5 eieren
  • 1 kop amandelmeel
  • 1/4 kopje tapiocameel
  • 1/4 kopje ahornsiroop of honing
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (baking soda) 
  • boter om in te bakken
  • 1 blik kokosmelk

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 20 min
  • Oventijd: 10-15 min

Zo maak je het:

Zet een avond van te voren alvast het blikje kokosmelk in de koelkast zodat het romig kan worden. Het hoe en waarom van romige kokosmelk lees je bij Oerkracht. Zelf gebruik ik vaak Fair Trade kokosmelk. Hierin zitten wel stabilisatoren (E466 en E412) maar deze kokosmelk is vaak al hard geworden zonder dat het in de koelkast heeft gestaan. Het is natuurlijk altijd beter om kokosmelk zonder toevoegingen te kopen. Als er alleen kokos en water als ingrediënten op het blik staan, heb je de juiste te pakken. 

R0007 - Kokosmelk.jpg

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet ook de gietijzeren pan op laag vuur zodat deze vast kan opwarmen.

Ontpit de kersen. Hiervoor gebruik je het best een ontpitter. Wat je ook kunt doen is de kers op de opening van een (wijn)fles leggen en er een stokje doorheen steken. Of je gebruikt een klein mesje om de kersen te halveren waarna je met je vingers de pit eruit kunt friemelen. Daar krijg je wel hele rode vingers van en het duurt oog nog eens eeeeeeuwen :).

Smelt een klontje boter in de pan en leg de kersen er alvast in op laag vuur. Je hoeft ze niet te roeren.

Combineer het amandelmeel met tapioca en natriumbicarbonaat in een kom. Voeg eieren en ahorn of honing toe en meng alles goed door elkaar tot er geen klontjes meer in het beslag zitten.

Schep het dikke gedeelte van de kokosroom uit het blik en roer dit door het beslag, eventueel met een staafmixer als er klontjes in zitten.

Maak met het overgebleven kokosvocht een heerlijk verfrissende fruitmelk.

Giet het mengsel over de kersen en laat de pan op laag vuur ongeveer 10 minuten staan tot je duidelijk ziet dat de randen een beetje omhoog komen. Zet de pan vervolgens in de voorverwarmde oven en bak de cake in 10 tot 15 minuten gaar.

Snijd de cake meteen in stukken en haal het uit de pan anders komt er uiteindelijk een ijzersmaakje aan de cake.

Kersencake zonder pan

Goed, je wilt dit zonder de gietijzeren pan maken. Geen enkel probleem. Volg precies dezelfde stappen als hierboven beschreven maar smelt geen boter in de pan. Vet in plaats daarvan 4 kleine 1-persoons ovenschaaltjes in met boter.

Als je de kersen ontpit hebt, verdeel deze dan over de schaaltjes en zet dit alvast in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen het beslag en giet dit over de kersen in de ovenschaaltjes en zet ze terug in de oven. Het kan zijn dat deze ‘cakejes’ iets eerder klaar zijn. Houdt het in de gaten en controleer met een tandenstoker of het deeg gaar is. Als de tandenstoker er schoon uitkomt is het klaar. 



Fruitmelk, binnen één minuut klaar

Fruitmelk, binnen één minuut klaar

Nasi van bloemkool

Nasi van bloemkool