Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Jam van krentenboombessen

Jam van krentenboombessen

Op de heide bij mij in de buurt ontdekte ik tientallen krentenboompjes vol bessen. Dat is bijzonder, want vogels zijn verzot op deze bessen en plukken de bomen binnen korte tijd helemaal leeg. Afgelopen zondag ben ik extra vroeg uit de veren gekomen en aan het verzamelen geslagen. Dit recept is een kleine ode aan mijn opa die deze bessen verwerkte tot wijn. Ik heb de wijn nooit kunnen proeven want daar was ik te jong voor, maar ik heb mooie herinneringen aan het samen met hem plukken, waarna ik met blote (schoongeborstelde) voeten de bessen in een grote ton mocht fijnstampen. Good old times :). Hoe je wijn maakt weet ik (nog) niet, maar je eigen jam maken van vers geplukte bessen uit de natuur is een super leuke ervaring. De basis van dit heel gemakkelijke recept komt van ‘Eet goed, voel je goed’.

Dit heb je nodig voor 1 pot jam:

  • 2 kopjes krentenboombessen (of ander fruit naar keuze)
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 2 eetlepels water
  • snufje zout

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 20 minuten

Zo maak je het:

Was de bessen (of ander fruit) goed en deponeer ze in een pan. Voeg het water toe en breng aan de kook op middelhoog vuur.

Zet het vuur laag zodra het kookt en voeg het chiazaad en zout toe. Gebruik een stamper om de bessen fijn te maken.

Laat de jam ongeveer 15 minuten zacht doorpruttelen en roer het af en toe door.

Als de jam de gewenste dikte heeft gekregen, doe je het in een glazen pot met luchtdichte deksel. Zet de pot op z’n kop en laat het volledig afkoelen. Zorg ervoor dat de glazen pot heel goed schoon is.

Tip: Eet je net als wij geen brood? Doe de jam dan door de yoghurt, smeer het op schijfjes appel of deponeer het bovenop je hamburger. Krentenboombessen hebben gek genoeg een amandelsmaak. Zeer verrassende combi met vlees of groenten. Ik vind het heerlijk!Pikante pastinaak chips

Pikante pastinaak chips

Banaan-aardbei-ijs

Banaan-aardbei-ijs