Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Heldere cantharellensoep

Heldere cantharellensoep

De herfst is begonnen! Herfst is wat mij betreft onlosmakelijk verbonden met paddenstoelen die nu overal de kop op steken. Een paddenstoelen expert ben ik (nog) niet, maar cantharellen herken ik zo.

Cantharellen komen weinig voor in Nederland en daarnaast zijn ze ook beschermt en mag je ze dus absoluut niet plukken! Koop ze bij je lokale groenteboer of op de markt. Ze zijn prijzig, dus als je hier geen budget voor hebt, vervang de cantharellen in dit recept dan door shiitake of (kastanje)champignons. Ook heerlijk .

Dit jaar vierden wij onze vakantie in Oostenrijk en daar hebben we naar hartenlust cantharellen kunnen zoeken, plukken en eten. De bosrijke omgeving rondom ons berghutje (dat ook nog eens op privégrond stond) stikte werkelijk van de cantharellen. Het terrein liep wel stijl omhoog… op de foto zie je één van onze honden. Zij staat horizontaal, de rest niet. De nacht ervoor had het flink geregend, het ideale moment om naar cantharellen te zoeken. Ik kreeg wel natte sokken van door dat hoge gras ploeteren.

Maar wie zoekt zal vinden. Na ongeveer 2 uurtjes rond klauteren hadden we allebei een flinke oogst.

Na de 162 foto's die ik van het eindresultaat heb gemaakt is het dan eindelijk tijd voor soep! Ik zal het eerlijk bekennen… ik heb geslurpt en hard ook.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 3 flinke handen vol cantharellen*
  • 1 middelgrote ui
  • 1 blokje bouillon naar keuze (kippen-, groenten-, of paddenstoelen)
  • 1 eetlepel roomboter of ghee
  • 2,5 liter water
  • peper en zout naar smaak

*Tja, ik had nou eenmaal geen weegschaal tot mijn beschikking in het zeer kleine en primitieve keukentje in Oostenrijk. Deze foto geeft de proporties duidelijk genoeg aan. Dit is één middelgrote gesneden ui en ongeveer drie handen vol cantharellen.

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten

Zo maak je het:

Dit is een zeer makkelijk soepje... Snijd de ui doormidden en vervolgens in dunne halve ringen. Was de cantharellen grondig en hak ze iets kleiner als je grote exemplaren hebt.

Verwarm de boter of ghee in een soeppan en bak de uien op middelhoog vuur in ongeveer 3 minuten zacht.

Voeg de cantharellen toe, draai het vuur iets lager en doe het deksel op de pan. Roer vooral niet door de cantharellen anders breken ze in zulke kleine stukjes dat je straks uiensoep met cantharellensmaak hebt. Dat is ook vast erg lekker hoor. Laat de cantharellen eventjes aanbakken, ongeveer 2 minuten.

Voeg het water toe aan de pan, samen met het bouillonblokje en breng aan de kook op hoog vuur. Doe het deksel op de pan zodra het kookt en zet het vuur laag. Laat de soep nog ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken en breng dan op smaak met zout en peper.

Slurpen is toegestaan.Receptenruil – Warme chocolademelk met pompoen van Iris

Receptenruil – Warme chocolademelk met pompoen van Iris

Review - Paleo voor beginners (eBook)

Review - Paleo voor beginners (eBook)