Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Ghee met verse kruiden

Ghee met verse kruiden

Gebruik je tijdens het koken wel eens ghee? Ik kwam ghee vaak tegen in recepten en vond het uiteindelijk bij de toko. Sindsdien gebruik ik het regelmatig om vlees in te bakken. Ghee heeft een sterkere smaak dan roomboter en is vooral lekker bij het bereiden van vlees. Ook je omeletje bakken in ghee is heerlijk. Of doe een mespuntje door gestoomde groenten voor wat extra smaak. Zelf vind ik het aan de dure kant, maar vrees niet… je kunt het heel makkelijk zelf maken! 

Het leek mij heel lekker om een ghee te maken, waarin kruiden en knoflook zijn verwerkt. Het resultaat is fantastisch! Het hele huis ruikt ernaar. Jammer dat je geen foto’s van geuren kunt maken :). 

Dit heb je nodig voor een jampot vol ghee: 

  • 2 pakjes ongezouten roomboter (liefst grasgevoerd)
  • 1 takje verse marjolein
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 5 takjes verse tijm
  • 1 teentje knoflook

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 25 minuten

Zo maak je het:

Snijd de roomboter in blokjes en hak de kruiden (met steeltjes en al) en knoflook grof.

Verhit de boter in een pannetje op laag vuur en voeg kruiden en knoflook toe.

Roomboter smelten

Roer dit af en toe door, totdat de boter volledig gesmolten is.

Laat het pannetje ongeveer 15 minuten op laag vuur staan, zonder deksel en zonder te roeren. Na een paar minuten ontstaat er wit schuim op de boter en zal het mengsel zachtjes gaan pruttelen. Na nog een minuut of 10 wordt het gepruttel steeds minder. 

Houdt het mengsel goed in de gaten, het mag niet verbranden. Haal het pannetje van het vuur.

Leg een kaasdoek (theedoek werkt ook prima) over een kom en giet het mengsel door het doek. Hiermee filter je het melkschuim, kruiden en knoflook uit de ghee. 

Ghee filteren

Giet de ghee over in een luchtdichte pot en laat deze onafgesloten afkoelen.

Jampot

Plaats het deksel op de pot als de ghee is afgekoeld en bewaar deze in de koelkast. 

Tip: Wil je liever een traditionele ghee maken, laat dan de kruiden en knoflook achterwegen. Het proces is verder helemaal gelijk. 



Aardige ovenschotel met kruiden

Aardige ovenschotel met kruiden

Een weekje Paleo (1)

Een weekje Paleo (1)