Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Daarom volg ik Paleo!

Daarom volg ik Paleo!

Het is tijd om mijzelf voor te stellen... Ik ben Eva, 33 jaar oud, al 14 jaar samen met mijn vriend en samenwonend met twee prachtige honden en een hele lieve, dikke poes.  Hieronder kan je precies lezen waarom ik ben overgestapt op Paleo en wat het allemaal met me doet.

Dit ben ik.jpg

Mijn vriend en ik hebben jaren terug een deal gesloten… ik hoefde nooit, maar dan ook echt nooit meer te koken. Deze deal volgde na een serie vreselijk smakende en aangebrande creaties die ik ons voorschotelde. Die specifieke avond stond er stamppot rauwe andijvie op het menu, van kinds af aan mijn lievelingseten, maar het resultaat had meer weg van een kop smakeloze aardappel-andijvie soep. Ik keek gespannen naar het gezicht van mijn vriend toen hij de eerste hap in zijn mond stak en barstte in huilen uit. Niet omdat hij een vies gezicht trok, maar van pure frustratie. Ik vond het vreselijk om te koken! Ik miste elk gevoel voor voedsel, kooktijden en smaakcombinaties, voor alles wat met koken te maken heeft. Die enkele keer dat ik genoodzaakt was om wel te koken, als mijn vriend laat thuis kwam bijvoorbeeld, stapte ik de keuken in met een gevoel van naderend onheil en was direct chagrijnig. Zelfs een simpel omeletje bakken benaderde ik als een enorm vervelende klus. Mijn tranen drogend drong het tot me door… dit hoefde ik nooit meer te doen! Wat een opluchting. De zaterdag erop schaften we een aantal klant-en-klaarmaaltijden aan voor de avonden dat hij niet kon koken. 

Dit hebben we een tijd zo volgehouden tot ik op een avond met een flinke allergische reactie bij de eerste hulp terecht kwam. De dokter vroeg of ik veel aspartaam binnen kreeg. En dat kreeg ik! Ik dronk gemiddeld een liter cola light per dag en gebruikte zoetjes in mijn koffie. De arts raadde me aan dit met onmiddellijke ingang volledig uit mijn dieet te bannen. Ik heb dat, geloof ik, een week volgehouden. De eerste cola light die ik daarna dronk smaakte vies en veroorzaakte vreselijke buikkrampen. Geen cola light voor mij meer dus. Het feit dat ik me zo beroerd kon voelen na het drinken van een ‘onschuldig’ blikje frisdrank intrigeerde me en ik ben toen op zoek gegaan naar mensen met soortgelijke problemen. Via via kwam ik in aanraking met Paleo en ik las dat honderden mensen beweerden dat bijna al hun kwaaltjes als sneeuw voor de zon verdwenen. Mijn enthousiasme rees de pan uit! Ik begon diverse Paleo-bloggers te volgen en niet veel later stapten wij ook over. Met uitgeprinte recepten bij de hand verdween mijn afkeer van koken om plaats te maken voor gretigheid naar kookkennis en plezier in het bereiden van heerlijke maaltijden. En mijn vriend is blij! 

Zoals je misschien hebt gelezen in ‘over Paleo’, vermijd je nogal wat voedingsmiddelen die normaal gesproken aan de basis van een dieet staan. Ikzelf heb vooral moeite gehad met het niet eten van brood. In de eerste week droomde ik herhaaldelijk over dikke bruine boterhammen met kaas en hoe lekker die zijn. Die eerste week was echt moeilijk, maar we hebben doorgezet en het werd steeds gemakkelijker. In de tweede week merkten we het verschil... Ik kan bijna niet beschrijven hoeveel beter wij ons voelden! We verloren kilo’s lichaamsgewicht, blaakten van energie, sliepen als roosjes. Huid begon te stralen, haren gingen glanzen, we kregen behoefte aan beweging en voelden ons vele malen vrolijker dan voorheen. Maar dat was niet alles! Na ruim een maand Paleo werden tanden en ogen witter, verdwenen maagkrampen en opkomend maagzuur volledig. Opeens besefte ik me dat mijn obsessie met de weegschaal verleden tijd was… ik had er, zonder erover na te denken, al dagen niet meer naar omgekeken. Hoe ik me voelde was veel belangrijker geworden dan de kilo’s die ik kwijt wilde en ik voelde me TOP!

Na die eerste maand heel streng Paleo gevolgd te hebben, stapten we over op een wat mildere versie ervan. We eten dus af en toe gewone aardappels, rijst en melkproducten. Hierop reageren we prima, dus dat kan geen kwaad, maar granen en suiker hebben we vrijwel volledig verbannen. Iedere keer dat ik toch een stukje brood, een bord pasta of verjaardagstaart eet, krijg ik er tegenwoordig last van. Dan voel ik mijn maag meteen reageren en word moe, zoooo moe. Hetzelfde gebeurt met suiker, al is het maar een klontje door de koffie… Door deze lichamelijke veranderingen is het heel gemakkelijk om deze levensstijl te blijven volgen:

vers, voedzaam, natuurlijk voedsel = ik voel me fantastisch en energiek
suiker, granen, chemische toevoegingen = ik voel me vermoeid en niet zo lekker

Daarom volg ik dus Paleo! Een weekje Paleo (1)

Een weekje Paleo (1)

Lamsbout met lentebloemensalade

Lamsbout met lentebloemensalade