Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Brandnetelsoep

Brandnetelsoep

Brandnetelsoep prikt heus niet. Zo lang je tijdens het plukken en wassen maar rekening houdt met de prikkels, kan je makkelijk zonder kleerscheuren door het proces heen komen. En dan kan je bijna gratis eten! Eten uit de natuur heeft voor mij iets heel speciaals en ik hoop voor jou ook. Dus, hup… het huis uit en op zoek naar brandnetels!

Als je brandnetels gaat plukken, neem dan een handschoen mee. Ga op zoek naar brandnetels met jonge scheuten. Deze periode (mei-juni) is daar ideaal voor. Hoe ouder de brandnetels worden, hoe bitterder de smaak. Pluk alleen de toppen van de brandnetels.

EetPaleo laat je precies zien welk gedeelte je het beste kunt plukken. Zij doet het zonder handschoen, dat durfde ik zelf niet :).

*Toen ik de soep ging maken heb ik de brandnetels niet gewogen dus de hoeveelheid kan ik (nog) niet aangeven maar… alles bij elkaar had ik genoeg brandnetels om een groot vergiet helemaal te vullen.

Dit heb je nodig voor 1 pan soep:

  • 1 vergiet brandneteltoppen*
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 bouillonblokjes (kip of groenten)
  • roomboter of ghee om in te bakken

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten

Zo maak je het:

Was de brandnetels grondig door ze een tijdje te laten weken in een grote bak water. Pas op… gebruik spatels of iets dergelijks om ze uit het water te vissen. Zonder erbij na te denken gebruikte ik mijn blote handen om de brandnetels uit het water te halen… dat was een erg slecht idee :).

Zet een grote soeppan op laag vuur en doe hier een klontje roomboter in. Snijd het ui in grove stukken en voeg toe aan de pan. Bak dit op middelhoog vuur, ongeveer 2 minuten. Snijd ondertussen de knoflook in stukjes (of pers de knoflook uit) en voeg dit bij de ui in de pan. Bak dit nog ongeveer 1 minuut mee.

Draai het vuur hoog en voeg de brandneteltoppen toe. De brandnetels zullen slinken terwijl je in de pan blijft roeren. Als de brandnetels ongeveer de helft van hun volume verloren hebben, voeg je water toe tot de brandnetels onder water staan.

Voeg de blokjes bouillon toe en breng de soep afgedekt aan de kook. Draai het vuur daarna laag en laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

Gebruik een staafmixer om de soep te pureren en serveer met een scheutje olijfolie.Receptenruil - Simone's vissoep

Receptenruil - Simone's vissoep

Rabarberazijn

Rabarberazijn