Hoi, ik ben Eva en dit is mijn blog met Paleo recepten. Wat leuk dat je hier een kijkje komt nemen :). 

Artisjokken uit de oven

Artisjokken uit de oven

Vorige week kreeg ik 3 artisjokken uit de moestuin van een vriendin. LEUK! Aangezien ik nog nooit met artisjokken gewerkt heb, ben ik meteen op zoek gegaan naar het hoe-en-wat-van-artisjokken. Na het doorspitten van diverse recepten, heb ik verschillende ideeën samengevoegd tot een simpel receptje. Anne, deze is speciaal voor jou :).

Dit heb je nodig voor 2 personen: 

  • 2 of 3 artisjokken
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • halve limoen

Zoveel tijd heb je nodig:

  • Keukentijd: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Oventijd: 10 minuten

Zo maak je het:

Was de artisjokken grondig onder de kraan. Aangezien deze uit de tuin kwamen, zaten er behoorlijk wat beestjes in, spinnen, oorkruipers en heeeeel veel mieren. Ik heb de groenten kort onder de kraan gehouden en ze daarna even buiten gezet, zodat de beestjes konden ontsnappen. De meesten zijn gelukkig ontkomen. Laat de artisjokken uitlekken door ze op hun kop te zetten.

Zet een grote pan op het vuur met een bodempje water en hierin een opvouwbare stomer. Breng het water aan de kook.  

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Meng olijfolie, knoflook en limoen in een kommetje. 

photo 1 (1).JPG

Zorg dat het water kookt voordat je de artisjokken gaat bewerken, want ze verkleuren snel en je wilt ze meteen boven het hete water kunnen hangen. 

Snijd ongeveer 1 cm van de top van de artisjokken af. Verwijder ook het onderste stuk van de steel (laat 1 tot 2 centimeter steel zitten). Knip vervolgens met een schaar het scherpe puntje van alle blaadjes. 

Artisjok bewerken.jpg

Snijd de artisjokken in de lengte doormidden en doe wat van de knoflook-olijfoliemix tussen de blaadjes en op het snijvlak van de artisjok. Leg ze daarna in de opvouwbare stomer met het snijvlak naar boven. Doe het deksel op de pan en laat dit 30 minuten stomen op laag vuur. 

Haal de artisjokken uit de pan en laat ze iets afkoelen. Verwijder vervolgens met een lepeltje de binnenste blaadjes en haartjes die net boven het hart groeien. 

Artisjok haartjes.jpg

Leg ze met het snijvlak naar boven in een ovenschaal (of op aluminiumfolie) en plaats dit in de oven. Als je een gril hebt, zet deze dan aan. Houd ze wel in de gaten zodat ze niet verbranden. 

Verwijder de artisjokken na 10 minuten uit de oven en serveer met zelfgemaakte mayonaise (of sausje naar keuze) en schijfjes limoen. 

foto 3.JPG

Hoe eet je artisjok? 
Trek een blaadje los, doop de onderkant in de mayonnaise (of sausje naar keuze) en schraap met je tanden het vruchtvlees van het blaadje. Gooi het blaadje vervolgens weg. Groenten-quiche-cake

Groenten-quiche-cake

Bodycrème met Aloë Vera

Bodycrème met Aloë Vera